Vitaminok A-Z

Vitaminnak, vitaminoknak nevezhetjük azokat a szerves anyagokat, amelyek elengedhetetlenek az élő sejtekben zajló anyagcsere-folyamatokhoz és közreműködnek azoknak a biokémiai folyamatoknak a szabályozásában, amelyek során a táplálék hasznosul a szervezetben, továbbá belőle energia keletkezik.

A vitaminok részletes leírásaiért kattintson annak nevére!

A-vitamin

B-vitaminokról általában

B1-vitamin (Tiamin)

B2-vitamin (Riboflavin)

B3-vitamin (Niacin vagy Niacinamid formában)

B4-vitamin, M-vitamin (Folsav)

B5-vitamin (Pantoténsav)

B6-vitamin (Piridoxin, Piridoxál vagy Piridoxamin)

B7-vitamin, (H-vitamin, vagy Biotin)

B8-vitamin (Kolin)

B9-vitamin (Folsav)

B10-vitamin (PABA)

B12-vitamin (Kobalamin)

B13-vitamin (Orotsav)

B15-vitamin (Pangamsav)

B17-vitamin (Laetril)

C-vitamin

D-vitamin (Kalciferol)

E-vitamin (Tokoferol)

K-vitamin (Fillokinon)

Mennyi vitamint és ásványi anyagot fogyasszunk?

Erre a kérdésre nagyon nehéz egzakt választ adni. Létezik irányadó mérték: az ajánlott napi adag (angol rövidítéssel: RDA) fogalma, ez azonban akár országról országra is változó lehet, mi több, többnyire évtizedekkel ezelőtt állapították meg és a szakemberek nagy részének véleménye szerint ez a dózis a mai világban általában már nem elegendő. További, hasznos információt a tudástárban talál!

Kapcsolódó cikkek: