A króm a szövetekben fordul elő, ugyan kis koncentrációval, de ez az öregedés hatására még csökken is. A króm szerepe még ma sem tisztázott teljesen, feltételezik, hogy szerepe lehet a koszorúér-betegségek és az I. típusú, fiatalkori cukorbetegség elkerülésében.
Azt biztosan kimutatták, hogy a króm az inzulinnal együtt elengedhetetlen alkotórésze a szénhidrátanyagcserének, továbbá segít a szervezetben eljuttatni a fehérjéket oda, ahol szükség van rájuk.
Az inzulin króm nélkül nem képes kifejteni megfelelő hatását a szénhidrát-anyagcserében. A króm erősíti az inzulinhatást, serkenti a cukoranyagcserét, folyamatosan szabályozza a vércukorszintet, stabilizálja az energia-háztartást.
Általában véve jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, konkrétabban: hozzájárul az aminosavak beépüléséhez, gyorsítja a fehérjeszintézist. Ennek következtében a szervezet gyorsabban regenerálódik, nő a teherbírása és a teljesítőképessége. A sportolók különösen a testépítők előnyösen alkalmazhatják a testzsír csökkentésére és az izomtömeg növelésére.
Mihez szükséges a Króm ásványi anyag?
- Szénhidrát-anyagcsere
Mennyi szükséges a Króm ásványi anyagból?
A króm felszívódása nagyon rossz: a nem szerves króm alig, 0,5-0,7 %-ban, a szerves kötésben lévő króm ennél csak egy kicsivel jobban szívódik fel. A króm pótlására a legalkalmasabb a biológiailag aktív forma, a krómpikolinát; étkezés előtt fél órával érdemes bevenni.
Sportolóknál a krómadagolás egyidejűleg csökkenti a testzsír mennyiségét, miközben fokozza az izomtömeget. Krómot nem szedő sportolók viszont ugyanolyan edzésprogram mellett valamivel kisebb mértékű izomnövekedést és sokkal kisebb mérvű testzsírcsökkenést émek el.
Miben található meg a Króm ásványi anyag?
A króm legjobb forrása a teljes kiőrlésű gabona, illetve a korpa, a hüvelyesek, a hús, a máj és a sajt, de jó tudni, hogy az élelmiszerek feldolgozási folyamata során a króm 80 százaléka „eltűnik” az élelmiszerekből.
|
|
Hiányállapotok a Króm ásványi anyag kapcsán
Feltételezések szerint hiányában megnő az esélye az I. típusú, inzulinfüggő cukorbetegségnek és a koszorúér-betegségeknek, valamint a cukorérzékenység, magas koleszterinszint, érelmeszesedés (arteriosclerosis), szívbetegségek, növekedési zavarok kialakulásának.
Fokozódhatnak a krómhiányos tünetek azoknál, akik sok egyszerű cukrot (finomított kristálycukor, szőlőcukor) fogyasztanak.