Részletes lista a a vitaminok természetes forrásairól és a szervezetünkben betöltött szerepeikről.
A-vitamin
Máj, vese, tojássárgája, vaj, tej, tejtermék, sötétzöld (pl.: spenót) vagy mélysárga zöldségek és gyümölcsök.
B1-vitamin
Más néven Tiamin: hús, belsőségek, tojás, gabonafélék héja, teljes kiőrlésű gabona, sötétzöld leveleű zöldségek, burgonya.
B2-vitamin
Más néven Riboflavin: hús, tej, sajt, élesztő, zöldségek, főzelékfélék, cereáliák.
B3-vitamin
Hús, máj, hal, tojás, élesztő, száraz hüvelyesek (sárgaborsó, lencse, szárazbab).
B5-vitamin
Hús, belsőségek, tojás, karfiol, káposzta, gabonafélék héja.
B6-vitamin
Más néven Piridoxin: hús, máj, tojássárgája, kukorica, barna liszt, zöldségek.
B7-vitamin
Más néven Biotin: belsőségek, máj, vese, tojássárgája, élesztő.
B12-vitamin
Állati eredetű élelmiszerekben: hús, máj, vese, tej, tejtermékek, tojás, élesztő
C-vitamin
Friss gyümölcsökben, zöldségekben: citrusfélék (citrom, narancs, grépfrút), földi eper, ribizli, egres, sárgadinnye, papaja, paradicsom, zöldpaprika, sóska, káposzta.
D-vitamin
Halolaj, csukamájolaj, tojássárgája, máj, vaj. A szervezetben is termelődik ultraibolya sugárzás (napfény) hatására.
E-vitamin
Növényi olajok (napraforgó-, szójaolaj stb.), búzacsíra, margarin.
K-vitamin
Máj, szója, sötétzöld levelű zöldségek, spenót, sóska, brokkoli, karfiol, káposztafélék. Az emberi bélben is termelődik.
Melyik vitamin mire jó?
Itt megtudhatja melyik vitaminnak mik a legfőbb hatásai, azaz miért is van szüksége rá a szervezetnek. (A vitaminok általában igen összetett hatásúak, itt csak a legalapvetőbb szerepük került kiemelésre.)
A-vitamin
Szükséges a növekedéshez, illetve a bőr, a fogazat és a csontozat épen tartásához. Fontos a szem számára a szürkülethez való alkalmazkodásban.
B1-vitamin
Más néven Tiamin: segíti az energiafelhasználást, emellett fontos a szem, a bőr és az idegrendszer épen tartásához.
B2-vitamin
Más néven Riboflavin: segíti az energiafelhasználást, emellett fontos a szem, a bőr és az idegrendszer épen tartásához.
B3-vitamin
Segíti az energiafelhasználást, emellett fontos a szem, a bőr és az idegrendszer épen tartásához.
B4-vitamin (folát, folsav)
Szükséges anyagcsere folyamatokhoz, vérképzéshez (fehér- és vörösvértestek képzéséhez), az emésztőrendszer és a száj nyálkahártyájának épségéhez.
B5-vitamin (Pantoténsav)
Befolyásolja a haj színét és növekedését, segíti a szervezet energiafelhasználását.
B6-vitamin
Más néven Piridoxin: szükséges a növekedéshez, hormonok előállításához, illetve az idegrendszer működéséhez.
B7-vitamin (H-vitamin)
Vagy más néven Biotin: segíti az energiafelhasználást, befolyásolja a koleszterin anyagcserét.
B12-vitamin
Elengedhetetlen a vérképzéshez, fontos a növekedéshez és az idegműködéshez.
C-vitamin
Fontos az immunrendszer számára a fertőzésekkel szembeni ellenálláshoz, a sebgyógyuláshoz, regenerációhoz, és a növekedéshez is.
D-vitamin
Szükséges a fogazat és a csontrendszer fejlődéséhez.
E-vitamin
Antioxidáns hatású, a sejtstruktúra fenntartásához szükséges.
K-vitamin
A vér alvadásának folyamatában nélkülözhetetlen.