Az E-vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük, és szintén zsírban oldódik. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az E-vitaminéra, ezek a különböző (alfa, béta, gamma) tokoferolok. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére.
Az E-vitamin biológiai hatása nem teljesen ismert még, hiszen hiánytünetei sem igazán jelentkeznek, illetve nem jellemzőek.
Mihez szükséges az E-vitamin?
- Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként.
- Öregedési folyamatok gátlásához.
- Egyes feltételezések szerint a nemi működéshez.
Egyéb tapasztalatok
- Fontos antioxidáns tápanyag.
- Az oxidációs folyamattal lassítja a sejtöregedést.
- Megelőzi a káros koleszterin oxidációját.
- Segít többféle rákbetegség megelőzésében.
- Enyhíti a kimerültség érzését.
- Hashajtóként a vérnyomást csökkentheti.
- Segít az elvetélés megelőzésében.
- Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyezettség ellen.
- Csökkenti a szívbetegségek és a szélütés kialakulásának kockázatát.
- Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.
- Megnöveli a vér oxigént szállító képességét.
- Segít táplálékot szállítani a sejtekhez.
- Erősíti a vérerek falát.
- Megakadályozza a vérrögök kialakulását és feloldja a meglévő vérrögöket.
Mennyi szükséges az E vitaminból?
Az E-vitamin szükségletét milligrammban (mg) mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, a tokoferolekvivalenssel és az NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit) jelöléssel is találkozhatunk. 1 mg tokoferolekvivalens, tehát 1 NE E vitamin egyenlő 1 mg úgynevezett d-alfa tokoferollal vagy 10 mg d-gamma-tokoferollal. A táplálékkal bevitt E-vitamin mennyisége nagyban függ a benne lévő zsír mennyiségétől és minőségétől, a növényi eredetű zsiradékokban többet találunk belőle. Ez a mennyiség azonban szükséges is, mert ezek a zsiradékok növelik az E vitamin szükségletet.
Újabb kutatások szerint 400 NE kell belőle naponta a szervezetünknek.
Miben található meg az E vitamin?
Legjobb E vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. Az állati eredetű élelmiszerek E vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.
Hiányállapotok az E vitamin kapcsán
Idegi károsodások, nemi aktivitás esetleges csökkenése, a vörösvértestek károsodása.
E vitamin érdekességek
„Két nagy tanulmány szerint az E-vitamin-készítmények szedése 25-50%kal csökkentette a szívbetegségek kialakulásának esélyét, és megelőzte az anginás mellkasi fájdalmat. A vitamin amellett, hogy az érrendszer védelmét biztosítja, főszerepet játszik a szívbetegségek kezelésében, az agyvérzés utáni lábadozásban. Más vizsgálati eredmények szerint az E- és a C-vitamin együttesen alkalmazva gátolja az érelmeszesedés kialakulását.”
„Mivel megköti a rák keletkezésében és terjedési folyamatában is szerepet játszó szabadgyököket, illetve védi a sejthártyát, fontos a rák megelőzésében. Az E vitamin az immunrendszer normális működéséhez is nélkülözhetetlen, mivel az immunsejtek különösen érzékenyek a szabadgyök reakciók káros hatásaival szemben. A szervezet E vitaminszintje nagymértékben befolyásolja az immunsejtek válaszkészségét, olyankor is jótékony hatású, amikor az E vitaminhiány jelei nem is mutatkoznak. A vitamin előnyei különösen az idősek immunfunkcióinak javításában jelentenek nagy segítséget. Tudományos vizsgálatok támasztják alá azt is, hogy E-vitamin késleltetheti az öregedést, mivel védi a sejteket a szabad gyökökkel szemben.
Hatásos a cigarettafüstből és más szennyező anyagokból származó méreganyagok ellen, alkalmas a Parkinson-kór kezelésére, késlelteti a szürke hályog kialakulását és lassítja az Alzheimer-kór lefolyását. Más tanulmányok szerint az E vitamin enyhíti az érszűkület miatti lábfájást, a menstruáció előtti fájdalmas emlőfeszülést és érzékenységet. A bőrsérülésekre kent E vitaminos krém vagy olaj pedig sokak tapasztalata szerint elősegíti a sebgyógyulást.”
Napi E-vitamin szükséglet:
Gyermekek számára:
fél éves korig: | 4 mg E vitamin |
fél és 1 év között: | 5 mg E vitamin |
1 és 3 év között: | 6 mg E vitamin |
4 és 6 év között: | 7 mg E vitamin |
7 és 10 év között: | 9 mg E vitamin |
Nők számára:
11 és 14 év között: | 11 mg E vitamin |
15 és 18 év között: | 15 mg E vitamin |
felnőtt korban: | 15 mg E vitamin |
terhesség között: | 15 mg E vitamin |
szoptatás idején: | 19 mg E vitamin |
Férfiak:
11 és 14 év között: | 11 mg |
15 és 18 év között: | 15 mg |
felnőtt korban: | 15 mg |
Miben mennyi van?
Mogyoró: | 28,0 mg/100 g E vitamin |
Mandula: | 26,0 mg/100 g E vitamin |
Földimogyoró: | 20,2 mg/100 g E vitamin |
Tojássárga: | 3,0 mg/100 g E vitamin |